Loading...
Merkez: Büklüm Sokak No: 9/3 Kavaklıdere Çankaya, Ankara
+90 530 417 35 15
SGK anlaşmamız vardır.

Faydalı Bilgiler

Kulak Çınlaması

TİNNİTUS

Ebedi yol arkadaşı
Tinnitusu tanımlayarak başlayalım — ‘dışarıdan gelen sesin bulunmadığı durumda ses algısı'. Bu temelde, kulaklarda çınlama, uğultu veya vızıltı gibi seslerin yalnızca etkilenen kişi tarafından duyulması anlamına gelmektedir.

Tahminen nüfusun %10 ila 15'inde tinnitus vardır ancak birçok vaka tedavi edilmemektedir. Bunun nedeni bilgi yetersizliği ve çoğu insanın onları kimin anlayacağını ve kimlerin onlara yardımcı olabileceğini bilmemelerinden kaynaklanmaktadır. Bazı vakaların küçük çaplı olmasına karşın, bazıları olası uzun vadeli etkilerin üstesinden gelmek için daha belirgin bir tedavi gerektirmektedir. Bu etkiler arasında uyku bozuklukları ve stresle başa çıkmada zorluk veya sosyal açıdan toplumdan uzaklaşma yer almaktadır.

Çoğu kişide kulak çınlaması endişeyi ve agresifliği arttırdığı ve uyku düzenini bozduğu için günlük yaşamı olumsuz etkilemektedir. Kulak çınlaması hastalık değildir, işitme kaybı da değildir, işitme kaybına dikkat çeken bir semptomdur. Kulak çınlaması bulunan kişilerin yaklaşık %80’inde bir düzeyde işitme kaybı vardır fakat farkında değillerdir, bunların çoğu işitme cihazlarından fayda sağlayabilir.

Belirtiler kişiden kişiye değişebilir, bu nedenle en iyi sonuçlar kişiye özgü tedaviyle elde edilmektedir. İşitme uzmanlarımız farklı tekniklerde, ses tedavilerinde ve işitme cihazlarında tecrübelidir ve kişiyi rahatsız eden bu durumun ortadan kaldırılmasına yardımcı olacak çözümler sunabilirler.

Kulak çınlamasının nedenleri

Kulak çınlamasının pek çok nedeni vardır. En yaygın neden, aşırı gürültüden ötürü iç kulaktaki küçük kıl hücrelerinin hasar görmesidir. Gürültülü bir ortamda çalışıyorsanız ve kulak koruyucu takmıyorsanız kulak çınlaması ve işitme kaybı riskiyle karşılaşabilirsiniz. Gürültü ne kadar yüksekse ve ne kadar uzun süre maruz kalırsanız işitme kaybı riski o denli artar.
Konuşma veya müzik dinleme amacıyla kulaklık takmak bile yüksek seste dinleme halinde kulak çınlamasına yol açabilir. Kulağın içine takılan kulaklıkların kulak çınlamasına ve işitme kaybına yol açma riski, diğer tip kulaklıklara kıyasla daha yüksektir.
Kulak iç ve dış kıl hücrelerinin hasar görmesine yol açan diğer genel nedenler arasında doğal yaşlanma süreci, ani yüksek gürültüye maruz kalma ve orta kulak enfeksiyonu bulunmaktadır. Bunlara ek olarak stres, ilaçların yan etkileri, boyun veya baş yaraları ve tedavi edilmeyen diğer sağlık problemleri de kulak çınlamasına yol açabilir.

Kulak çınlamanız mı var? Başarılı sonuçlardan faydalanın

Hearing Health Foundation’a göre kulak çınlaması bulunan kişilerin yaklaşık %90’ında işitme kaybı bulunmaktadır. Bazı kişilerde beyin işitme kaybını ortadan kaldırmak için “iç ses ayarını” yükselterek normalde duyulmayan sesleri yükseltmektedir. Bu durumda belirtiler genelde duygusal stresle başlamaktadır.

Ek olarak, Journal of the American Medical Association-JAM göre kulak çınlaması yaş ilerledikçe artmaktadır. Doruk noktasına 60-69 yaş aralığında varmaktadır. Fakat belirtiler büyük ölçüde farklı olabilir. Ne yazık ki kesin tedavisi yoktur. İlaçların da faydası olmamaktadır. Bu nedenle uzmanlarımız rahatsızlığı ortadan kaldırmak adına sesleri anlama sırasında beyne destek vermeye odaklanmaktadır.

Alternatif tedavi seçenekleri aşağıdaki gibidir:

• Maskeleme
• Bilişsel davranış terapisi
• Kulak çınlaması eğitim terapisi (TRT)
• İlerleyen kulak çınlaması yönetim terapisi (PTM)
• Ses jeneratörleri
• Ses uyarımı

Bu yöntemlerden biri hakkında ek bilgi istiyorsanız uzman ekibimiz size yardım etmek için gereken bilgiye sahiptir. Lütfen 0 530 417 35 15 numaralı telefonumuzu arayarak size en yakın şubemiz için randevu alın.

Kulak çınlaması kalıcı mı?

Yardım almak ve çınlamayı durdurmak
Kulak çınlaması hastalık olmadığı için tedavisi olumsuz etkileri azaltmayı amaçlar. Çoğu kişide ses arttırımı, belirtileri ortadan kaldırmaktadır. American Tinnitus Association göre kulak çınlaması bulunan kişilerin yaklaşık %80’i işitme cihazı kullanarak bu sorunu çözmektedir. En önemlisi, ses terapisinin yardımcı olmasıdır. Ses terapisi, cihaza eklenerek veya bir uygulama üzerinden kullanarak sesleri kişisel tercihe göre ayarlamaktadır. Sonuçta kişinin kulak çınlama düzeyi azalmaktadır.

Kulak çınlamasının azaltılması

Kulak çınlamasının tedavisi yoktur, fakat bazı yöntemlerle kontrol altına alınabilir ve yaşam üzerindeki olumsuz etkisi azaltılabilir. Ses terapisi, eğitim ve danışmanlık hizmetleri birlikte alındığında belirtilerinizle başa çıkmakta, daha iyi uyumanızda ve kulak çınlamasını tetikleyen koşullardan kaçınmayı öğrenmekte çok faydalı olabilir.

Ses terapisi

Sesler kulak çınlamasını ortadan kaldıramaz, fakat ses terapisi belirtileri yönetmekte faydalı olabilir. Dikkatle seçilmiş farklı sesleri dinlersiniz, böylece kulak çınlamanızın azaldığını veya geçici olarak ortadan kalktığını anlayabilirsiniz. Bu sayede dikkatinizi kulak çınlamasından ayırabilir ve daha güzel şeylere odaklanabilirsiniz. İşitme uzmanınız ile birlikte size en etkili rahatlamayı sağlayacak ses terapisini bulabilirsiniz.