İşitme Cihazı Nasıl Takılır?
İşitme cihazları, cihazı kullanacak olan bireye uygun tasarlandığı için kulak şekli ile uyumludur. Bu cihazlarda genellikle kırmızı renk sağ kulağı, mavi renk ise sol kulağı işaret eder. Cihazı kulağınıza yerleştirmeden önce cihaz bütünlüğünden emin olunmalıdır. Öncelikle cihaz kulağın arka tarafına yerleştirilmelidir. Kulağın arka tarafına yerleştirilen cihaz, kulağınızın şekline uyuduktan sonra yavaş bir şekilde kulağın içine doğru ittirilmelidir. Eğer cihaz ötmeye başladıysa yanlış yerleştirildi demektir.
İşitme Cihazı Pilleri Kaç Para?
İşitme cihazı pil fiyatları markaya, pil adetine göre değişiklik göstermektedir. Pillerin fiyatını etkileyebilecek bir diğer unsur, güç ve saklama koşullarıdır. Çinko hava piller, oksijen mevcut olduğunda "çalışır" hale gelir; bu nedenle, paket yanlış bir şekilde saklanırsa veya hafif bir açıklık içerirse, piller durduğu yerde boşalabilir. Genel olarak 6’lı işitme cihazı pilleri için fiyatlar 75,00 TL – 110,00 TL arasında değişiklik göstermektedir. İşitme cihazı pil fiyatları pilin markasına göre değişiklik göstermektedir.
İşitme Cihazı Kullanırken Nasıl Abdest Alınır?
İşitme cihazlarının daha uzun ömürlü olması ve verimli çalışması için cihazın bakımının düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Bunun yanında cihazı nem, ter ve yoğun su maruziyetinden korumak önemlidir. İşitme cihazları her zaman kuru ve temiz tutulmalıdır. Bu nedenle bazı durumlarda işitme cihazları çıkarılmalıdır. İşitme cihazınızı duş alırken, abdest alırken, denizde veya aşırı yağmurda çıkarmanız önerilmektedir.
SGK, Kaç Yılda Bir İşitme Cihazı İçin Ödeme Yapar?
SGK tarafından yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliğine göre işitme cihazı devlet desteği beş yılda bir alınabilmektedir. Bir işitme cihazı ömrü SGK tarafından beş yıl olarak nitelendirilmiştir. Bu nedenle de beş senede bir işitme cihazı için devlet desteği alınabilir.
SGK Kaç Yılda Bir Pil Alımı İçin Ödeme Yapar?
SGK’nın verdiği piller bir yıllıktır. Kurum, ilk cihaz alımınızdan sonra her yıl size bir yıllık işitme cihazı pilinizi bedelsiz olarak verir.
İşitme Cihazım Nerede Tamir Edilir?
İşitme cihazları, milyonlarca elektrik bağlantısı ve birçok küçük hareketli parçası olan son derece karmaşık yapıda biyomedikal cihazlardır. Kulak kiri ile çevrili nemli bir ortamda çalışırlar, bu nedenle işitme cihazlarının zaman içinde tamir edilmesi gerekebilir. Bu tür durumlarda, işitme cihazlarının teknik servis hizmeti ile sorunlar giderilir. İşitme cihazlarımızın bakımı ve garantisi, Phonak İşitme Cihazları ve Resound İşitme Cihazları teknik servis hizmeti kapsamında yapılmaktadır. İşitme cihazınızın sorunlarını teşhis etmek ve onarımını yapmak için deneyimli personelimiz sizleri bekliyor.
İşitme Cihazı Hortumu Nasıl Temizlenir?
İşitme cihazlarının temizliği ve bakımı kullanım verimliliğini etkilediği için oldukça önemlidir. Doğru bir şekilde muhafaza edilip bakımı yapılmazsa işitme cihazlarının ömrü azalabilir. Cihazınızın uzun ömürlü olabilmesi için doğru bir şekilde temizliğini ve bakımını yaptığınızdan emin olmalısınız. İşitme cihazı hortumu bir temizleme aparatı ile kolayca temizlenebilir. İşitme cihazı hortumunu temizlemek için öncelikle hortumu işitme cihazından çıkarın. Temizleme aparatını hortumun içinden sonuna kadar itin. Temizlik işlemi bittiğinde hortumu tekrar işitme cihazınıza bağlayın.
İşitme Cihazlarına Ek Olarak Alınabilen FM Sistem Nedir, Ne İşe Yarar?
Frekans modülasyonlu (FM) bu sistem, işitme kaybı olan kişilerin tiyatro, okul, müze veya diğer halka açık yerler gibi gürültülü ortamlarda başkalarının söylediklerinin duyulmasını kolaylaştıran bir sistemdir. Kişisel frekans modülasyonu (FM) sistemi, işitme cihazlarına konuşma ve diğer sinyalleri göndermek için radyo dalgalarını kullanır. Kısacası FM, radyolarla aynı türden bir sinyaldir. İşitme cihazı FM sistemi arka plan gürültüsünü azaltarak, dinleme netliğini artırmak için tasarlanmıştır.
İşitme Cihazımın Pilleri Ne Kadar Dayanır?
İşitme cihazı pilleri genellikle günde 16 saatlik kullanım için 5 ile 14 güne kadar dayanabilme gücüne sahiptir. Fakat pil gücü cihazın boyuna ve türüne göre değişiklik gösterebilir. Boyutu diğerlerine göre küçük olan piller büyük pillere oranla çok daha kısa süre içerisinde tükenir. Örneğin; boyut 10’un 3 ile 7 gün kadar pil ömrü vardır. 312 numara ise 3 ile 10 gün kadar dayanırken boyut 13, 6 ile 14 gün kadar dayanabilir. Son olarak boyut 675 ise 9 ile 20 güne kadar pil ömrüne sahiptir.
İşitme Cihazı Raporu Nasıl Alınır?
Bir işitme cihazı raporu almak için yapmanız gereken ilk şey kulak burun boğaz hekimine muayene olmaktır. Çünkü bu rapor ancak devlet hastanesi ya da üniversite hastaneleri tarafından verilebilir. Bu nedenle hekime muayene olduktan sonra, eğer hekim ihtiyacınız olduğunu düşünürse gerekli prosedürleri tamamladıktan sonra rapor için izin verecektir. Bu raporu edindikten sonra çok kolay bir şekilde işitme cihazına sahip olabilirsiniz.
İşitme Cihazı Kullananlar Hangi Tür Ehliyetleri Alabilir?
İşitme cihazı kullanan bireyler bazı tür sürücü belgelerine sahip olamazlar. İşitme cihazı kullananların sahip olamayacağı sürücü belgesi sınıfları şunlardır; A1, A2, C, D, E, G’dir. İşitme cihazı kullanan bireylerin sahip olabileceği sürücü sınıfı belgesi ise B sınıfıdır. B sınıfı sürücü belgesinin anlamı ise işitme cihazı kullanan bireylerin ticari araç kullanamayacağıdır.
İşitme Cihazı Almak İçin Çıkan Reçetenin Süresi Ne Kadardır?
İşitme cihazınızı satın aldıktan sonra, reçete ile cihazın uygun olduğuna dair cihazı satın aldığınız merkezin hazırlayacağı evraklar incelenmesi için SGK’ya teslim edilir. Rapor incelenip gerekli prosedürler tamamlandıktan sonra, raporun geçerlilik süresi belirlenir. Raporun geçerlilik süresi yaklaşık 2 aydır. Reçetelerin geçerlik süresi ise yaklaşık 10 iş günü kadardır. Bu süreler boyunca cihazı temin edip kullanabilirsiniz.
İşitme Kaybım İyileşir mi?
Medikal ya da cerrahi bir operasyon ile düzeltilebilecek bir işitme kaybınız var ise tamamen ya da kısmi olarak düzelebilir. İşitme kaybınız sensörinöral bir kayıp ise kalıcı bir kaybınız var ise işitme kaybınızda iyileşme olmaz.
Neden Çift Taraflı İşitme Cihazı Kullanmalıyız?
• Gürültülü ortamlarda konuşulanları daha iyi anlamanızı sağlar.
• Sesin yönünü kolayca tahmin etmenizi sağlar.
• Daha iyi ses kalitesi ve konfor sağlarsınız.
• Daha yumuşak ve berrak ses duyarsınız.
• Daha geniş duyma aralığına sahip olursunuz.
• Yüksek ses seviyelerinde dinleme kalitenizi bozmaz.
• Her iki kulağınızın duyma yeteneğini koruyabilirsiniz.
• Sizi çok daha az yorar ve işitme cihazı memnuniyetinizi artırır.
• Denge duygusunda hissedilebilir bir değişim yaşarsınız.
• Sesi daha iyi tanımlayabilirsiniz.